Три тенденции в спортния маркетинг – локално, съдържание и технологии

Води се спор, дали спортният маркетинг цели да продава спорт на някого или да продава нещо чрез спорт. Според мен двете неща са страните на една и съща монета. Спортът създава и движи фенски общности, а членовете им са склонни да харчат пари покрай хобито си. Уловката е там, че хората искат все по-добро
съдържание и забавление – продукт. И все по-трудно стават потребители по чисто емоционални причини. От любов към отбора.

Безсмислено е да правим някакви сравнения между спортния маркетинг и мениджмънт тук и там. Тук в България все още е иновативно да се продават абонаментни сезонни карти, а организирането на фотосесия за многолистен календар си е маркетинг успех…но вярвам в светлото бъдеще.

Основно тенденциите в спортния маркетинг могат да се разделят в три групи:


Локални активности

Обединяваме маркетинг усилията „на терен“. Неформални срещи със спортистите извън стадиона, присъствие на клуба на непривични на пръв погледн места, демонстриране на отношение към фенската общност. Най-светлият пример у нас бяха активностите на Черноморец Бургас, които отвориха стадиона си в почивен ден и поканиха феновете на гости. Но още по-хубаво би се получило, ако клубът организира среща с футболистите в Морската градина и децата да поритат топка с професионалистите в парка.

Колкото и глобални да са целите на клубовете, те трябва да инвестират много за емоцията на локално ниво.

Добър пример за клуб с постоянна дейност в тази област е Арсенал. В момента честват 25 години развитие на своята общност. 1 милион въвлечени участници. 5,5 милиона отделени часа…


Маркетинг на съдържанието

Нещото, което кара хората да се интересуват, да тръсят и да харесват продукта. Колкото по-умело и смислено спортистите и клубовете участват в това съдържание, толкова по-ценно за феновете става то. Видео уроци, представяне на информация от съблекалнята, виртуална разходка или дори тренировъчна
програма … вариантите са безкрайно много – въпрос на креативност и бизнес усет е да ги развиеш.

В тази група можем да поставим и ангажирането на феновете да участват във фокус групи (основно онлайн, но може и на живо). Ценно е да дадем възможност на хората да си кажат мненнието за новите ни фенски артикули, екипи, селекцията или разработваното в момента приложение за IPhone. Лоялните фенове безвъзмездно ще дадат ценни съвети и мнения ако ги попитаме.

Блог на Бостън Селтикс, даващ ценна "вътрешна" информация

Блог на Бостън Селтикс, даващ ценна "вътрешна" информация


Технологиите

Изоставаме грандиозно, но все пак да спомена няколко интересни факта. Благодарение на смартфоните, феновете вече са нереално близо до отбора, гледат мача от съвсем нови гледни точки, сами си пускат повторенията, използват QR Code устройства, за да получават статистика и анализ в реално време докато са на трибуните. Като добавим всички възможности на Социалните мрежи за познаваемост на бренда и вирусни кампании – безспорно технологиите превръщат спорта в индустрия.

Откриваме и връзка между тенденцията за локализация и технологиите. Пресечната точка са така наречените Социални мрежи за местоположение като Foursquare.  Случват се онлайн, но комуникират идеално с хората в района на отбора, които са и най-потенциалните посетители на мачовете.

И една мода, която от тази есен дойде и у нас – Груповите покупки. Десетки сайтове за сделка на деня, промоция на часа и т.н. дават сериозни отстъпки за сезонни карти, билети, артикули и какво ли още не свързано с любимия отбор.

Макар че заслужават да са в самостоятелна група, тук поставям и всичко свързано с Фентъзи спорт.

Нещата са на светлинни години от българската А група и по-скоро ще ги маркирам. Три от шестте най-бързо развиващи се игри във Facebook са на спортна тематика. Всяка година се увеличават приходите от продажба на виртуални стоки, които обслужват геймърите. Все по-невидима става границата между реланите спортни състезания и фентъзи приключения. Отборите в NHL например правят специални представяния на играчите си, които целят да убедят повече хора да ги включат във виртуалните си отбори.

Нещо като заключение?

Колко професионални спортни клубове у нас имат маркетинг специалист в екипа си? Има ли достатчно силна спортна медиа, която да развива пазара? Колко спортни организации са се доверили на професионална маркетинг агенция?  Опитват ли българските спортисти да се превърнат в брендове?

Аз съм Денислав Георгиев

През годините съм се занимавал с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт. младежки политики и бранд журналистика. Обичам да чета. Днес съм изпълнителен директор на Ботев Враца с акцент развитието на младите таланти в школата на клуба. В свободното си време консултирам млади футболисти в първите им стъпки като професионалисти. Баща съм на две деца 🙂

януари 4th, 2011 by

.