Спортен маркетинг – клубните медии

Колко медийно време трябва да получава един професионален спортен клуб? Спортът е част от развлекателната индустрия и медийното внимание никога не е излишно. Разбира се ако питаме някои от по-консервативните треньори, те ще кажат че на играчите им преди важен мач е нужно спокойствие и условия за концентрация. Но никъде треньорът не се занимава със спортен маркетинг, така че това е разбираемо.

В днешната ситуация, когато телевизиите имат думата все по-често, уединението е невъзможно. За това на клубовете им се налага да управляват внимателно медийното си присъствие и да се възползват максимално добре от него.

Когато измисляме стратегията на спортен клуб обикновено концентрираме усилията си в две посоки – да е максимално интересно на феновете и полезно за спонсорите. Поне в повечето случаи е така. Какво точно получават спонсорите за подкрепата си към клубовете е друга тема, на която скоро ще дойде времето.

Според мен върхът в еволюцията на комуникацията между клуб и основната част от феновете му е собствено ТВ предаване. Следващата опция е добре поддържан уеб сайт с много авторско видео. Третата възможност е клубно списание, което да излиза преди всяко домакинство. Тук веднага ще се появят професионалисти, които да ми съобщят колко неприемливи за бюджета са тези неща. Въпрос на стратегия …

Арсенал ТВ - оналйн

Наистина тези комуникации са ценни най-вече за феновете. Те търсят специализирана информация и предпочитат това, вместо да чакат 45 секундния репортаж за подготовката на Черно море в ефира на спортно шоу гонг. Левски и ЦСКА, та даже и Литекс могат спокойно да си ползват националните медии за контакт с
феновете, защото те им отделят основна част от времето си. Но останалите клубове и техните фенове се нуждаят от нещо по-добро.

Медийните изяви са важни и за клуба – печели имидж, показва отношение, дава още публичност на рекламодателите. Често в медиите попадат по-скоро негативни информации – обсъждат се заплатите и данъците на състезателите, нощният им живот и всички останали клюки, които продават тиражите. Собствената медия позволява да се акцентира върху постиженията, връзките с феновете, историята и славните моменти, младите състезатели и собствената школа. Образно казано накрая можеш да опаковаш всичко това с хартия брендирана с логото на споносра 🙂

Границите между чисто редакционно съдържание и реклама в спорта е доста размита. Продуктовото позициониране също не е малко. Не откривам топлата вода – съдържанието е пътят към умовете на аудиторията, а по него минават всички рекламни послания. Хубав път – бърз и лесен достъп до феновете.

Медийните изяви са и шанс за спортистите – това са хората, които обикновено са под прожекторите (макар на повечето бг стадиони да няма прожектори). Атлетите се превръщат в брендове (макар многократната световна шампионка Станка Златева да призна, че никога не са я канили да рекламира нещо). Но този ефект трябва да се подсили. Знаем, че кариерата на спортисите не е много дълга и е нормално те да се възползват от всяка възможност да получат внимание и да станат по разпознаваеми за хората. Това ще помогне и в професионалното им развитието след спорта.

Като онлайн човек, аз горещо препоръчвам варианта с много добър уеб сайт и качествено (уникално) съдържание. Но не мога да отрека, че магазинно ТВ предаване ще се възприеме много добре. Дори да е в по-малка телевизия, а не по bTV action. Защо не и регионална медиа? Няма смисъл да обсъждаме възможностите за клубна телевизия 🙂 Приложението на социалните медии и технологиите също са на следващо ниво.

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

април 27th, 2011 by

.