Бизнес като на филм с Рая Христова

В рамките на няколко дни за първи път прочетох книга на Робърт Кийосаки (ама не за татковците), гледах The Company Men и открих блога за лични финанси, доходи, заеми, бюджет и инвестиции на Рая Христова – www.kadebg.com . Вероятно няма нищо случайно 🙂

Запознах се с Рая и реших да Ви я представя с кратко интервю на тема пари, собствен бизнес, фалити и предприемачество.

Ако сте гледали "В преследване на щастието" - това е бялата му версия

Представи се с няколко изречения 🙂

Казвам се Рая Христова, живея в малък град и вчера станах на 26. Завършила съм УННС, “Стопанско управление”. Трудов опит – главно с човешки ресурси и продажби. Опитах и собствен бизнес – агенция за подбор – като имах съдружник. В момента работя, но приоритет ми е kadebg.com .

В какво инвестираш ти?

Още се съвземам след фалита на бизнеса си и изплащането на 5000лв заем. Нямам много капитал, а и не бързам да рискувам. В широкия смисъл инвестирам в развитието на kadebg.

Кое е по-лесно – да пестим или да печелим повече?

Да пестим. Нужна е само малко воля и всеки би могъл да го прави.

Да печелим повече е малко по-трудно, защото тук нещата зависят и от много външни фактори като къде живеем, какъв е стандарта, дали няма криза в момента. А пестенето зависи само от един фактор – от теб.

Защо още си в България?

Представи си интервю, в който германец пита малко германче “Защо още си в Германия” 🙂 Иска ми се и българите да приемат този въпрос като абсурден. Родината е като хората от семейството. Оставаш с тях и в добро, и в лошо, и ги обичаш точно такива, които са. Дори недостатъците им ти умиляват. България е моят живот.

Какво трябва да научават за парите, бизнеса и бюджета децата в българските училища?

На това не му е мястото в училище, то не може да учи на всичко. Това е отговорност първо на родителите и после на самия човек. Моите 13 закона за парите са тук. Но ако трябва да знаят едно нещо – винаги да харчат по-малко, отколкото получават.

Рая Христова - www.kadebg.com

Колко души дневно четат блога ти?

Месечно – малко над 10 000. Дневно е различно, но май не падат под 200.

Могат ли парите да вдъхновяват?

Ох 🙂

Слави, Иван и Андрей, Станислав и Явор от svejo, Тодор Христов от NovaVizia,… те имат пари, нали? Обаче хващам се на бас за 10лв, че тяхното вдъхновение е била идеята, не парите. А парите сами са дошли после.

Какво би посъветвала хората, които искат да започнат собствен бизнес?

Да се отърсят от филмовата представа за бизнеса. Там всичко е вълнуващо, интересно, развива се бързо и рискът винаги печели. При това печели много.

Реалността е сурова. Резултатите идват бавно и грешките струват скъпо (моите излязоха 5000лв). Ако ще започвате бизнес, направете го с малко пари и много обмисляне.

Защо хората не ценят финансовата си свобода и масово теглят кредити?

Защото са нетърпеливи. Искат всичко сега и веднага, като децата. Не си дават сметка, че парите на заем не са подарък, а трябва да се връщат.

Рекламите на бързи кредити допълнително утежняват нещата. Ако зависеше от мен, бих ги забранила – като цигарите. А то какво? Бомбардират ни с идеята колко лесно е да вземеш пари на заем. А как се връщат – никой не казва.

Три книги, които всеки грижещ се за парите си трябва да прочете?

Горещо препоръчвам TheSimpleDollar.com .

Книги на тема лични финанси много не съм чела, но като отправни точки:
1. “Total Money Makeover” – Dave Ramsey
2. “You’re broke because you want to be” – Larry Winget
3. “Your Money or Your Life” – Joe Dominguez & Vicky Robin

След тях може новата класика “Богат татко, беден татко” на Робърт Кийосаки. Но само след като човек е овладял личните финанси.

Не знам да има подобна тематика в книга от български автор. В момента аз работя по “Малка енциклопедия на личните финанси” (работно заглавие), надявам се до края на годината да е готова.

Колко време на ден прекарваш в генерирането на собствен доход?

Колкото мога – всичкото 🙂 Няма друг начин.

Ще се радвам ако имате коментари и въпроси към Рая тук или в нейния блог.

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

май 27th, 2011 by

.