Ферма за охлюви – еко бизнес и една проверена рецепта

Преди повече от година приятели ме поканиха в ново бизнес начинание – Ферма за охлюви. Звучеше модерно, интересно, лесно и експортно ориентирано. Все пак прецених, че не ми е в това силата и отклоних офертата. Наскоро се запознах с една истинска и работеща ферма за охлюви край Варна – по-скоро в с. Българево до Каварна. Оказа се наистина много интересно, модерно…може да е и експортно ориентирано. Не е лесно.

Credit: ibtimes.com

Всъщност ядете ли охлюви?

У нас не са сред топ деликатесите. Все пак френските (основно) ресторанти ги предлагат. В Метро пък има полуфабрикати, ако ще си ги сготвите у дома. Няма да изпадам в подробности колко са вкусни, полезни и каква е разликата при отгледаните по френската и по италианската технология. За това си има специализирани сайтове.

Та, ако искате хибернирани охлюви, месо или хайвер от охлюви може да се обърнете към Ферма за охлюви ЕКО-ТЕЛУС.

Ако до сега не сте приготвяли подобно ястие, но имате смелост и любопитство да експериментирате в кухнята – ето една рецепта,  споделена от виненият експерт Галина Нифору:

Дузина охлюви (изчистени, извадени и сварени)
30 гр. масло
1/2 връзка магданоз
2 ск. чесън
малко зеленчуков бульон
сол и пипер на вкус

Всичко се готви и се слага отново в черупката при поднасяне.

Комбинира се чудесно с бутилка изстуден рейнски ризлинг!

Обещавам да споделя снимки, ако Дони се престраши да сготви :)

p.s. Няколко любопитни факта

24 май е националния ден на охлювите в САЩ. През 2012 г. ще се проведе в Ню Йорк. Американците си имат национален ден за почти всички храни и напитки. От Бира до вафли. По-важните продуктови групи – да кажем яйца, боб или студен чай си имат посветени цели месеци.

Макар да се счита за френско ястие, археолозите имат доказателства, че охлюви са се  хапвали в доста пещери по света.

От 116 познати вида охлюви само 2 стават за ядене. За това важи правилото, което знаем от гъбите. Можеш да ловиш/береш сам в гората единствено ако си познавач.  И на собствена отговорност :)

About Денислав Георгиев

Аз съм Денислав Георгиев. Занимавам се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, бранд журналистика и съм основател на детски спортен клуб Юначе. Connect with Денислав Георгиев on Google+

Creative Commons License
This work, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Social tagging: българево > варна > кухня > месо от охлюви > рецепта > ферма за охлюви > хайвер

.

Вашият коментар

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera