Биология на купуването – книга за невромаркетинг

Време беше след толкова статии, лекции и книги на тема продажби, да се запозная малко по-подробно и с купуването. Книгата Биология на купуването (Buy.ology) на Мартин Линдстрьом е изключително ценна поне по три причини:

  • Книгата е резултат от продължително и сложно изследване на потребителски мозъци в няколко лаборатории, които и дават уникална стойност.
  • Автобиографията на Мартин Линдстрьом е достатъчно впечатляваща, за да четем с доверие.
  • Биология на купуването е написана много леко и разбираемо, като се има предвид колко сложни думи и идеи от биологията и медицината са използвани.

Биология на купуването - основи на Невромаркетинга - издателство Изток-Запад

Книгата започва с доказателство, че човешкото поведение е по-скоро емоционално, а не рационално. Това поставя под въпрос голяма част от теорията в икономика и маркетинга, която е градена при условие, че хората действат рационално. Следват доказателства в полза на непряката контекстна реклама и кога работи продуктовото позициониране в киното и телевизията. Смъртта на логото и още няколко причини да вярваме, че в рекламата се харчат доста грешни пари.

Огледалните неврони обаче са темата, която ми беше най-ценна. Защо действаме по определен начин, защо правим даден избор и т.н. Като добавим и доза допамин в мозъка…

Има и интересни обяснения за ролята на ритуалите, суеверията, вярата, религията  и различните сетива във възприемането на  продуктите около нас.

Ще завърша ревюто с три заключения:

  • Покупката на по-скъп продукт ни носи по-голямо удоволствие
  • Любовта продава повече от секса
  • Компаниите все повече ще търсят човешки брендове

И за финал ето и видео описание на книгата и от Тодор Христов.

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

януари 22nd, 2012 by

.