Ако си търсите фитнес треньор – Инес Субашка

Дълго време се оправдавах, че не тренирам по разни причини. Основната – нямаше с кого. Все пак осъзнавайки, че положението с тялото ми започва да става доста сложно – направо си дебелеех реших да не губя повече време в глупости. За това си напраивх бърз рисърч за най-подходящ личен фитнес треньор. С инвестиционна цел.

Избрах Инес, макар да има по-утвърдени имена в бранша. Първо, защото съм я гледал като баскетболистка в Черно море, после защото не е типичния треньор-бодибилдър а търси комплексни решения. Познава различни спортове и може да ползва опита си от тях. И може би най-важното – блогът на Инес Субашка е много готин 🙂

+ Не е натрапчив, войнстващ и краен теоретик, а разумен и ефективен практик. А на мен ми трябват резултати. След почти месец тренировки съм видимо доволен от Инес и с радост Ви я представям 🙂

Инес Субашка - моят фитнес треньор

С колко спорта си се занимавала до момента?

Когато бях малка шест години тренирах ски. След това около половин година се занимавах с карате, но нещо не можаха да ми спечелят интереса и бързо се отказах. После преминах на волейбол и лека атлетика. След това се занимавах малко със софтбол и после почнах да тренирам баскетбол. Най-дълго се задържах на този спорт, тъй като това беше най-голямата ми страст…нещо, като „любов” от пръв поглед. След това три години се занимавах с плуване и сега съм се концентрирала върху фитнеса и кросфита.

Как реши да се занимаваш с фитнес и кросфит?

Спортът винаги е бил в кръвта ми. Кара да се чувствам жива.  Това е мястото, където успявам най-добре да разгърна потенциала си и където се чувствам  „у дома”. Дори, когато се контузих и се наложи да прекратя баскетболната си кариера, знаех, че не искам да се откъсвам от спорта. Знаех, че каквото и да правя, под каквато и форма да е, искам да бъде свързано със спорт. И ето че стигнах до кросфит.

Инес Субашка беше сред големите надежди на националния отбор по баскетбол

Каква е дневната ти диета? Има ли храни, които гледаш да хапнеш поне веднъж седмично?

Храня се високомазнинно, като хранителния ми режим би могъл да бъде отнесен и към палео диетата, тъй като не консумирам млечни продукти и зърнени храни. Иначе се стремя около 60% от храненето ми да е от мазнини, около 25-30% протеини и останалото са въглехидрати, предимно от зеленчуци.

Когато ме питаш дали има храни, които гледам да си хапна веднъж седмично, предполагам, че имаш предвид за т.нар. забранени храни. Истината е, че аз не приемам храненето си като лишение и ограничение и ми доставя удоволствие да се храня по този начин. Не изпитвам никаква нужда да ям сладки или тестени неща. Много рядко може да ми се случи да ми се яде нещо подобно и обикновено си приготвям сама някаква здравословна алтернатива!

Учиш маркетинг, пишеш блог, умееш да общуваш с хората – не се ли изкушаваш да се захванеш със „сериозна“ работа?

Интересен въпрос. Като цяло съм доста амбициозна и много пъти съм се замисляла дали да не започна „сериозна” работа. Истината е, че всичко, което правя е с цел да изградя основи, над които да надграждам бъдещето си и един ден, това което обичам да правя да се превърне в моя професия. Така че дори и на пръв поглед да изглежда, че нямам „сериозна работа”, аз го приемам, като малки крачки към успешното и продуктивно бъдеще!

Защо все още „готините“ тийнейджъри не спортуват?

Защото никой не им е казал, че е „готино” да спортуваш! Повечето хора не знаят как да спортуват и смятат, че тренировките на бодибилдърите са единствената алтернатива. Смятам, че ако се положат повече усилия, да се покаже на младите как могат навсякъде и по всяко време да спортуват, доста от тях  ще се заинтригуват! Докато в обществото се натрапва масово чалга културата и се поставя акцент върху деградацията, нещата никога няма да се подобрят. Когато обаче фокусът бъде изместен върху позитивните събития, върху спортните успехи и вдъхновяващите и мотивиращи личности, всичко ще си дойде на мястото!

На всяка тренировка правим нещо ново. Колко упражнения горе-долу имаш в арсенала си?

Истината е, че в основите на тренировките седят базови упражнения, които не са толкова многобройни. От там нататък има доста различни вариации, които биха могли да се използват в зависимост от човека, здравословното му състояние и целите, които се гонят!

Инес винаги може да те изненада с неочаквани упражнения 🙂

Колко време физическа активност дневно препоръчваш на децата (3-8 годиники)?

Колкото се може повече.  При малките деца физическата активност трябва да е основно под формата на игра. Трябва да им се дава повече възможност да тичат навън и да си играят. На родителите им изглежда по-лесно да пуснат някое детско или пък да купят някоя тиха и занимателна игра на децата си. Но на децата работата им не е да седят и да кротуват, трябва дори да ги стимулираме да се движат, да скачат, тичат и лудуват!

От кого се вдъхновяваш?

Да кажа конкретно име би омаловажило истината. Вдъхновявам се от всеки човек, който има ясна визия и цел; всеки който полага неимоверни усилия, за да заслужи това, за което мечтае. Вдъхновява ме всеки един от хората, които тренирам. Усилието, което полагат и мотивацията, която показват са нещо, което ме зарежда и което ми помага да пренеса тези емоции и поведение и в собствения си живот.

Кое е по-предизвикателно – да си кондиционен треньор на служителите в голяма фирма или на професионален спортен отбор?

На пръв поглед двете изглеждат коренно различни, но в реалност имат доста допирни точки. И в двата случая помагаш на хората да израстват по някакъв начин, защото за никой не е тайна, че физическото и психическото състояние са взаимосвързани. И в двата случая виждаш как хората преодоляват страховете си, как се трудят, напредват и успяват.

Разликата е може би в начина на мислене и в подхода и мотивацията, които трябва да се използват! Наистина ми е трудно да избера. Въпреки всичко, може би кондиционен треньор на служители в голяма фирма, защото обичам да виждам как хора, които никога не са вярвали, че са способни да се набират, да тичат или скачат… хора, които плахо пристъпват в залата за първата си тренировка, внезапно разгръщат потенциала и възможностите си и по нищо не отстъпват на професионалните спортисти!

Силовите тренировки на открито не са за подценяване - трябватти една голяма гума и тежък чук 🙂

Опиши как си представяш собствената си фитнес/спортна зала с няколко изречения?

Свободни тежести. Пространство. Халки. Въже за катерене. Медицински топки. Малко пространство пред залата, където да има една или две големи гуми за обръщане. Мотивирани и амбициозни хора. Позитивизъм. Труд. Успехи!

В рубриката с моите гости може да откриете интервюта и с други хора, които много уважавам и с радост поканих в моя блог – Жюстин Томс на тема дигитален бизнес, Галина Нифору на тема винена култура, Виктор Кирков за спортен мениджмънт и т.н.

Аз съм Денислав Георгиев

През годините съм се занимавал с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт. младежки политики и бранд журналистика. Обичам да чета. Днес съм изпълнителен директор на Ботев Враца с акцент развитието на младите таланти в школата на клуба. В свободното си време консултирам млади футболисти в първите им стъпки като професионалисти. Баща съм на две деца 🙂

март 27th, 2012 by

.