Защо се провалят нациите?

Издателство „Изток-Запад“ за пореден път излезе с много силно заглавие. Дарон Аджемоглу и Джеймс А. Робинсон опитват доста умело да отговорят на един фундаментален въпрос – защо едни държави и нации успяват, а други се провалят.

nacii

И докато в България постоянно се опитваме да сложим разделителна линия между политика и икономика, то в „Защо нациите се провалят“ авторите ни убеждават, че двете неща винаги вървят ръка за ръка. Където има инклузивни политически институции, има и работеща свободна икономическа среда.

В книгата има десетки примери за успешни и много повече за неуспешни трансформации на държавните системи. Препоръчвам да прочетете книгата, но ще опитам в два абзаца да преразкажа основната идея.

За да успее една нация на първо място е нужна среда, която защитава и насърчава предприемачеството и таланта. Това обаче се случва само там, където политическите лидери не се страхуват за властта си, защото предприемачеството често води до „творческо разрушение“ – процес на преразпределение на ресурси и власт в следствие иновациите. Такива политически лидери обаче са се зародили само там, където няма какво да се краде от страна на управляващите в момента на зараждане на институциите.

Т.е. когато при формиране на политическа система има някакви ресурси, политиците обикновено успяват да ги заграбят със силата на армията и след това да ги експлоатират в своя полза. Експлоатацията им се услажда и правят всичко възможно да държат хората бедни, необразовани и да подтискат творчеството и предприемачеството им.

Де е България? По времето, когато са се формирали съвременните институциите ние не сме съществували като държава. Османската империя е един от примерите за държава, която блокира всякакво икономическо и политическо развитие. Друга такава е Русия. Двете най-влияещи върху развитието ни държави не са ни дали никакви добри примери…така че ситуацията ни днес е обяснима.

Очакваме да се появи местен лидер, който да проемни посоката на историята. Трудно е, но е възможно.

 

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

септември 24th, 2013 by

.