Катерене – най-бързо развиващият се спорт

Естествено, че не мога да докажа това твърдение с глобална статистика. Но за сметка на това ще Ви покажа конктекстa, който ми помага да стигна до него.

deca-katerene-2

– Във футбола пореден скандал за опит да се манипулират мачове….при това на младежки национален отбор…на Европейско първенство. Само можем да гадаем какво се случва по елитните юношески групи у нас. Как се насърчават едни деца, а други биват отказвани рано-рано.

– Във волейбола скандалите около федерация, Матей Казийски, бойкоти и т.н. логично доведоха до отпадане от най-силната група на Световната лига. Отливът на фенове не го коментираме.

– За баскетбола след серията пролетни скандали около Тити Папазов и проблемите с КТБ се оказва….че сме на никъде. Като добавим липсата на най-добрите ни играчи в националния отбор положението става още по-трагично. Юношеските национални отбори също не могат да се похвалят с нещо значимо.

– Царицата на спортовете няма какво да предложи. Освен Ивет Лалова и една-две млади надежди…нищо. Децата дори няма къде да тренират през зимата. На фона на това президента на БФЛА заяви, че федерацията няма ангажимент към развитието на младите атлети…само на порасналите 🙁

– В плуването най-големите ни таланти си избират като по каталог за коя чужда държава да се състезават, подобна е тенденцията и в биатлона. Причината – няма подходящи условия за развитие в България. Или отношение? Или достатъчно добра система…

За Олимпийска подготовка се харчат немалко пари, резултатите са по-скоро нищожни. Като капак на всичко последната една година имахме такъв спортен министър, чието назначение само демонстрира нагледно цялостното отношение на властта към спорта. ПОДИГРАВАТЕЛНО!

deca-katerene1

От другата страна са чистите цифри – преди седмица по време на едно събитие на Декатлон и зала за спортно катерене Boulderland над 100 деца за няколко часа се запознаха с този спорт. И им хареса доста.

what-deca-sport

 

Това са данни от съвсем прясно българска проучване сред децата на тема кой е любимият им спорт. Ето и няколко фактора, защо спортното катерене се развива толкова бързо.

Най-много деца се занимават с футбол и плуване. Около 10% от анкетираните тренират катерене…и под 1% се занимават с традиционни спортове като волейбол, баскетбол и лека атлетика. На пръв поглед можем да си кажем, че извадката не е представителна. Дори да е така – тенденцията е очевидна. Спортното катерене се развива супер динамично.

Три са факторите, които помагат за този прогрес на спортното катерене в България:

Имаме прекрасна база за тренировки. Във Funtopia & Boulderland децата могат да се докоснат до този спорт още от 3-4 годишна възраст – първо чрез игра и после с по-специализирани тренировки. Спорт като леката атлетика например няма почти никакви условия за практикуване и няма как да привлича децата.

Отчитаме главоломното развитие на катеренето в световен мащаб, което предполага че всички ангажирани в него излъчват ентусиазъм и готовност да работят много здраво всеки ден. Атмосферата в този спорт е изключително позитивна и приятелска – няма скандали, публични препирни и караници. Всеки работи без да пречи на останалите, което се усеща и оценява положително от родителите.

Разбира се и самият спорт има своите достойнства – социален е, развива хармонично тялото на децата, изгражда у тях качества като съобразителност, воля и умения за работа в екип. Всичко това приближава катеренето до Олимпийската програма все повече и повече.

Да не изглежда, че се заяждам директно с някой спорт за сметка на друг. Нямам нищо против леката атлетика, какво остава пък за баскетбола. И все пак изказването на шефа на федерацията по лека атлетика от онзи ден наля толкова вода в мелницата на критиците си, че нямаше как да пропусна темата.

leka-atletika-7dnisport

И за финал едно видео от най-голямото събитие в сферата на спортното катерене, което се случи у нас преди месец. Най-добрите катерачи в света се събраха в София и показаха наистина уникални неща. Това е все едно Меси, Неймар и Роналдо да дойдат да направят открит урок по футбол за българските деца…

 

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

август 5th, 2014 by

.