Един семестър в Уолтопския университет или какво е да работиш за Walltopia

Има работни места, които са безлични и дните в тях са безделнично сиви. Компании, които са осъдени да страдат в посредственост. Екипи, от които няма какво да научиш. Офиси, в които просто отиваш на работа, трошиш някакво количество нерви, вземаш заплата и после ги плюеш за облекчение в бгработодател или подобно място.

walltopia-university

Има и фирми, които могат да бъдат определени като университети. Академии дори.

Какво ги различава?

Хората. Нищо друго. Идеи, процеси, бизнес модели и иновации сигурно са важни. Обаче хората правят магията.

За няколко месеца имах щастието да бъда част от маркетинг екипа на Walltopia. Срещнах уникални хора с неограничени възможности. Няма да лъжа, че съм се сприятелил с всички. Дори някои не ми харесаха. Сигурен съм, че мнозина и мен не са ме харесали. Но това няма никакво значение.

Хората, като единици извършващи определено количество смислен труд, са на мястото си и създават стойност. Творят и реализират идеи. Правят неща толкова добре, колкото никой друг по света. И имат самочувствие, че са велики. Или поне, че правят нещо супер важно. При това доста успешно.

Защо Walltopia е университет? (в положителния смисъл на думата)

1. Защото не дава решения, но ти дава възможност (ресурс) сам да откриеш отговорите, които ти трябват.

2. Защото хората вътре са толкова различни и талантливи, че имаш безброй възможности да ги подредиш в уникални конфигурации и да реализираш невероятни неща.

3. Защото е общност, която оценява само резултатите и ти дава изключително точна обратна връзка. Удоволствието да си част от печеливш отбор има своя цена.

4. Фирмата не бие тъпана на корпоративната социална отговорност, но пък има емоционална интелигентност, благодарение на която отсява съществените каузи, които да подкрепя.

5. Защото има хора, които са не само професионалисти, но и професори в своите области 🙂

Защо пиша всичко това?

Смятам е редно, когато някой има опит за споделяне да го прави. Не анонимно, а да застава с името и лицето си зад своите думи. В последния месец доста хора ме питаха дали си струва да кандидатстват за работа в Walltopia. На всички казвам да не се колебаят. Ако някой в момента проучва в гугъл що за работно място е това – да има какво да прочете 🙂 Един вид Employer Branding.

Има предложения в професионално отношение, на които няма как да откажеш. Да имаш нещо общо с Walltopia е едно от тях. Радвам се, че ми се случи.

 

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

ноември 7th, 2014 by

.