Световно по футбол за жени! Спорт за социална промяна?

Канада е едва петата страна в света, която приема женското Световното първенство по футбол. Всъщност това е едва седмото издание на този турнир.

fifa2015

Какво знаем за жения футбол?

Клишето, че няма нищо общо с мъжкия?
Очевидният факт, че България я няма на картата?
Може би най-бързо развиващият се спорт в света и със сигурност носещ най-голяма социална промяна?

Ето няколко интересни факта за Световните първенства

По две титли имат САЩ и Германия, по една Норвегия и действащият шампион Япония.

В досегашните шест издания има един тим, който неизменно стига до полуфинал – САЩ. В топ 4 Германия и Норвегия имат по четири участия, Швеция и Китай по две, Канада, Бразилия, Франция и Япония по веднъж.

Първите два шампионата са с по 12 тима, след това финалистите стават 16, а от тази година са 24.

1999-usa

Все още най-популярната снимка свързана с женския футбол – САЩ, световен шампион 1999 г.

Какво е континенталното съотношение на силите?

В първите две издания до 1/4 финалите достигат по 5 тима от Европа, след това три пъти последователно нашият континент има само по 3 четвъртфиналисти, а на последния шампионат в Германия 2011 имаме 4 представителя в тази фаза.

Северна Америка, Европа и Азия си поделят медалите до сега, като постепенно и Южна Америка влиза в битката. До сега 1/4 финал е достигал само един тим от Африка – Нигерия през 1999 г.

Къде са големите футболни сили?

Германия е единствената страна със силен мъжки и дамски футболен тим. До сега в историята няма момент, когато една страна да държи и двете световни титли. От другите сили Бразилия има един загубен финал, а Франция има полуфинал през 2011 и големи амбиции за своето домакинство на следващия Мондиал през 2019 г.

Англия има 3 отпадания на 1/4 финалите, Испания и Холандия участват за първи път на шампионата тази година. Италия се класира за 1/4 финалите през далечната 1991 г., а Аржентина от двете си участия не е минавала групата. Последните двете страни не участват на турира в Канада.

Кой липсва в световния женски футбол?

Балканите и като цяло Източна Европа нямат участие на Световно по футбол за жени. Отбелязваме само две появявания на Русия на този форум. Няма го и арабският свят някак очаквано. Значи Африка, Близкия изток и Балканите… в началото на текста споменах за социалното значение на женския футбол. Няма какво повече да разсъждавам по темата.

wwc-8

Канада 2015

Съдейки по отборите, които достигнаха до 1/4 финалите – няма изненади, няма и промени в географията на този спорт. Все пак е много интересно. Дали САЩ ще спазят традицията си да стигат поне до 1/2 финал? Ще успеят ли англичанките да преминат за първи път тази фаза? Ще имат ли възможност японките да защитават титлата си? И най-интересното – кой от двата големи отбора в Европа ще надделее. Традиционно силните германки или най-бързо развиващия се отбор на континента – Франция. Можете и вие да следите по Евроспорт.

България!

Участвали сме в квалификациите за Канада 2015 и имаме 1 спечелена точка след равенство 1:1 с Казахстан. Иначе имаме и 9 загуби при голова разлика 3-62. За шампионата през 2011 дори не сме последни в групата със спечелени 8 точки (престижно рвенство с Дания и дори победа като гост срещу Гърция). Голова разлика 9-25. Преди това не сме достигали реалните квалификации. Чакаме жребия за Франция 2019 🙂

 

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

юни 20th, 2015 by

.