Какво е спортен маркетинг?

Искам спортистите с подкрепа от техните семейства, треньори, клубове и агенти да развият своята идентичност. Да станат разпознаваеми. Да стават продаваеми. Да бъдат професионалисти.

Какво е спортен маркетинг?

Чрез спортен маркетинг спортистите, спортните федерации и клубове получават възможност да се управляват като фирми. Да създават конкурентен продукт, който да бъде атрактивен за потребителите и те да са склонни да плащат за него.

Спортен маркетинг е система от планирани действия. Тя позволява на състезателите и спортните клубове да се превърнат в пазарни субекти. Брандове, които се конкурират с всички останали организации и марки в развлекателния сектор (индустрията на свободното време).

Спортен маркетинг означава спортните клубове да генерират приходи. Да бъдат по-независими от държавните субсидии, приходите от спортния тотализатор и дори от парите на меценатите.

Спортният маркетинг трябва да направи спорта атрактивен за инвеститори, спонсори и рекламодатели. Брандът да има стойност. Да създава познаваеми лица. Да изпълнява социални функции. Да има лоялни фенове.

Спортен маркетинг е нужен и за популяризиране на масовия спорт от държавата и особено от общините.

Спортен маркетинг е нужен за популяризиране на спортни събития и състезания.

Спортен маркетинг е инструмент, чрез който може да се промотира здравословен и пълноценен начин на живот.

Малко компании могат да бъдат изключителен спонсор на Олимпийските игри. Не много могат да покажат логото си като партньор или рекламодател по време на голям спортен форум. Дори да спонсорираш професионален спортен клуб в България е скъпо начинание.

Но всяка компания може да включи спорта в своята програма за Корпоративна социална отговорност. Редом до изкуството, културата, зелените идеи и децата в неравностойно положение. Всяка фирма може да допринесе за възможността на децата, възрастните или хората с увреждания да спортуват. Без значение дали с локален или национален мащаб.

Аз съм Денислав Георгиев

През годините съм се занимавал с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт. младежки политики и бранд журналистика. Обичам да чета. Днес съм изпълнителен директор на Ботев Враца с акцент развитието на младите таланти в школата на клуба. В свободното си време консултирам млади футболисти в първите им стъпки като професионалисти. Баща съм на две деца 🙂

юли 1st, 2015 by

.