От кого зависи новият формат на футбола ни?

Няма нищо по-хубаво за футбола ни от това, да разширява географията си всяка година. Все повече деца да играят, все повече родители да са ангажирани, треньорите да повишават квалификацията си и клубовете да имат отлични стадиони. Звучи малко наивно, но е достатъчно амбициозно. Разбира се и интересът на бизнеса към този процес е важен. Но той е следствие от вече създадения продукт.

bgclubs

Кои са трите най-важни неща, които чух на срещата по повод създаването на нова А група (Висша лига) или каквото име получи проектът?

1. Най-важна е базата – да е удобно на публиката и телевизиите.

2. Втори по важност са футболистите и треньорите – да си получават редовно заплатите.

3. Също много важно е ЦСКА да участва в новия формат. Тук радващо, е че БФС държи да действа принципно, а не с обичайните компромиси. Тази развръзка на  мен лично не ми е толкова интересна и за това няма да акцентирам върху нея.

Какво не стана ясно, а трябваше?

1. В предложените модели за нова А група ще се ползва сериозен международен опит. По-важното обаче, е да се реши кой ще управлява процесите в новия формат на футбола?

2. Не стана ясно как ще се вземе окончателното решение кой модел да се въведе. Даде се пример – да кажем 75% от участващите в обсъждането клубове да го подкрепят.

3. В „изобретяването“ на по-атрактивни и конкурентни формати винаги е от полза да се чуе мнението на феновете. Тяхното мнение трябва да се ползва смело, защото хем са заинтересовани, хем се очаква да припознаят и „потребяват“ редовно новия „продукт“

И три теми, които за сега са пълно табу…а не трябва да се притесняваме да ги обсъдим:

1. Не се обсъди вариант А група да стане полупрофесионална. Текущите разходи да се намалят значително за сметка на инвестициите в инфраструктура, обучения и т.н. Това в комплект с нов по-атрактивен формат и реален гратисен период от 2 години, може да даде основа за развитие на поне 5-6 нови елитни клуба.

2. В лицензионните правила клубовете се задължават да имат назначени служители като изпълнителен директор, финансов директор, PR, човек за връзка с феновете, човек по сигурността, човек за обслужване на хора с увреждания дошли на мач и т.н. В същото време очевидно важната длъжност на маркетинг/търговски директор се пропуска. Именно този човек би трябвало да измисли и приложи конкретните мерки за развитие на клуба като бранд и като организация.

3. Не стана дума как ще изглежда А група след 3 години. Бърза се до юни да се реши какъв формат ще играем през юли. Такава спешност и неотложност на решението няма как да не доведе и до гешки. А по-правилно е да се направи тригодишна програма, чиято цел е през сеозон 2018/19.

За мен най-правилно е днес да започнем проект с крайна дата след 3 години, да се мине през полупрофесионален етап, да се изградят модерни и управлявани по прозрачен и законен начин клубове, школи и стадиони и тогава да започнем да говорим за пари, банкови гаранции, тв права и т.н.

Това, което започнахме като действия в Ботев Враца смятам е правилно и ще донесе резултат. Ако тези клубове, които искаме да играем по правилата и да си плащаме дълговете ни приемат да мерим сили с най-добрите, то със сигурност и ние ще се развием по-бързо…и футболът ще спечели от това.

 

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

април 6th, 2016 by

.