За матури 2016

Какъв отговор търсим в резултатите от матурите? Популисткото – колко са неграмотни децата ни? Или обвинителното – колко са слаби учителите?

матури

Средните оценки училище по училище или град по град са интересни в границите на популярната социология. Ако мога да перифразирам класика „Оценките ни, са много по-добри от оценките ви“

Кое е най-интересно според мен, но все още не намирам като цифри и анализ?

Да вземем един град – да кажем Враца.

Преглеждаме всички гимназии и сравняваме. Какви са били баловете при приема на сега завършващият випуск 2016. Как са били подредени училищата тогава и има ли разместване на резултатите им сега?

Ако има училище, където децата са влезли с по-нисък бал при приемните изпити, но са изпреварили „по-елитните“ училища за 5 години, значи там се работи добре. И заслужават поощрение. И обратно, ако някое училище има самочувствието, че приема само най-добрите ученици с високи балове на приемните изпити след 7-8 клас, но след матурите има отстъпление…значи някъде грешат.

В крайна сметка не винаги отборът с по-добри треньори побеждава този, с по-добри футболисти. Въпрос на изследователски интерес е да се проследи развитието на футболистите и така да се оцени работата на треньорите им. Същото е и с учителите.

Аз ще се постарая да направим такъв анализ за Враца. Всяка община трябва да го направи, ако иска да е наясно с текущото състояние на образователната система. Не е толкова важно в кои училища са най-високите резултати, а къде учениците търпят най-голям прогрес.

 

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

юни 8th, 2016 by

.