Скандално поведение на ЦСКА във Враца

Защо футболът и скандалите в България трябва да вървят ръка за ръка? На този въпрос може да отговори всеки, който поне веднъж е ходил на детски мач с участието на ЦСКА или Левски. Нямам афинитет към нито един от двата тима. Цял живот съм бил фен на Черно море, а от началото на годината работя с огромно желание като маркетинг директор в Ботев Враца. Така че имам претенции да гледам максимално обективно на ситуацията.

turnir-2016

Нашият клуб, заедно с Община Враца и Фен клуба на Ботев, организирахме детски футболен турнир по повод „Ботевите дни“. Наред с научните, културните и забавните събития около празника на града, решихме да сложим акцент и на детския спорт. Поканихме 5 клуба, които според нас представляват сериозна част от елита на българския футбол в тази възраст – Левски, ЦСКА, Берое, Национал и ДИТ. Проведохме оспорван и интересен турнир, благодарение на всички участници. В награждаването изненадващо за децата се включи и най-големият врачански футболист Мартин Петров.

Всичко вървше прекрасно, докато „грандовете“ не започнаха да губят. Първо Левски внесоха излишно напрежение след неочакваното поражение от „Ботев“ Враца на старта, а в края на първия ден ЦСКА направо втрещиха с решението си да напуснат турнира…защото съдията ги бил ощетил! Да уточня, че ЦСКА отпаднаха след като получиха гол от фаул няколко минути преди края на втория си мач. И със сигурност нямаше да си тръгнат за София, ако се бяха класирани за директните елиминации на втория ден.

3

На полуфиналите ДИТ и Национал победиха сравнително трудно „Ботев“ и „Левски“, а във финала ДИТ категорично взе купата. Оказа се, че частните школи доминират, което ще бъде тема на отделна статия.

В сайта viasport.bg  се появи материал за турнира, където неприятно ме изненадаха два цитата от Атанас Борносузов – треньор на ЦСКА в тази възраст:
„ЦСКА 2004 няма да участва повече на такива селски турнири“,

„Фенове на домакините псуваха и обиждаха децата и родителите“

Ако случайно съществува класификация на селски и градски турнири, то опрделено не е Борносузов човекът, който да я прави. Въпреки, че виждаме пропуски в организацията, които следващата година ще отстраним, категорично нито един тим не е ощетен или провокиран. И след като ЦСКА решиха да си тръгнат и да развалят програмата на турнира, смятам беше редно да си платят поне сметката за вечерята, която изконсумираха след като напуснаха турнира (но не и ресторанта на хотела).

Категорично мога да кажа, че фенове на „Ботев“ не са псували децата на нито един от гостуващите отбори. Местните ултраси може и да се славят с малко по-лют нрав, но не ядат, не бият и дори не псуват деца. Що се отнася до родителите, действиетелно имаше спречкване. И тъй като се случи на по-малко от 10 метра от мен, отговорно защитавам позицията, че провокацията дойде от „червените“. Вярно, че феновете на „Ботев“ не им останаха длъжни, но нека бъдем обективни. И със сигурност една размяна на остри реплики не може да е причина да се напусне турнир.

Какво последва от напускането на ЦСКА? На първо място разочароваха много врачани, които им симпатизират. На мен лично това не ми е проблем, жалкото е, че и за ЦСКА не е проблем. По-неприятно, е че разочароваха изключително възпитаните деца на Берое, които след като останаха 3-ти в своята група се утешаваха, че поне ще мерят сили с „червените“ в мача за 5-то място. Уви, трябваше по спешност да им осигурим спаринг с друга формация на „Ботев“ – за да си изпълнят планирания брой мачове за това сериозно пътуване. И може би най-лошото, за да оправдае емоционалното си решение, треньорът на ЦСКА даде изключително лош сигнал към своите играчи. Предствям си всички квалификации, които е изсипал срещу Враца, „Ботев“, организаторите и целият световен заговор срещу „армейците“, само и само да защити решението си пред деца, родители, ръководство, че и медиите. Публикацията по-горе го доказва.

2turnir

Тук е мястото да уточним и ситуацията с Левски – техният наставник Владислав Вутов си позволи невъздържано поведение след първия мач и също опита да класифицира хората на селски и градски, което за щастие се размина без сериозни инциденти. В резултат на това организаторите на турнира бяха решили да дисквалифицират отбора за нарушаване на точката за феърплей, която изришно бе разписана в правилата на турнира. Тук лично поех отговорност да не се стигне до подобен сценарий и за моя радост поведнието на „сините“ и техния наставник във втория ден бяха перфектни. Да, в мача за третото място Левски ни победиха убедително, но това не е повод да не признаем тяхното превъзходство в този мач или пък доброто им поведение преди и след срещата.

В заключение искам да кажа, че благодарение основно на един човек – Александър Алеков, турнирът се получи на много добро ниво. За следващото му издание ще направим няколко промени и със сигурност отново ще поканим и Левски и ЦСКА. Разбира се г-н Борносузов не е добре дошъл и ръководството на „армейците“ ще преценява коя формация да изпрати като му дойде времето. Ще има и международно участие. И може би най-важното, не бива децата и техния футболен празник да страдат заради неадекватното поведение на техните наставници. Говорим за 11-12 годишни деца все пак. И да не забравяме, че турнирът в чест на 140 години от подвига на Христо Ботев. Но явно и последното няма значение…

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

юни 2nd, 2016 by

.