Млади лоялни футболисти

Такова е времето. Трансферно. И детско-юношеските школи в българския футбол се опитват да се подсилват. Най-вече като привличат деца от други места. Четем за серия трансфери по оста Левски – Лудогорец, което всъщност е върхът на айсберга. Основният обем сделки се случва от работещите клубове по места към „грандовете“. Сделки е силно казано, защото в повечето случаи става дума за откровени кражби. Грабежи посред бял ден. Това го позволяват правилата в българския футбол и е тема за широк дебат.

top-loyal

Без да се заблуждаваме, Ботев Враца не е топ дестинация за младите таланти. Политиката на клуба тепърва се фокусира върху ДЮШ, базата все още не е на нужното ниво, има какво да с желае. Въпреки всичко сглобихме боеспособен тим в Елитната група до 19 години, сега 17 годишните се борят да се класират на най-високото ниво, а всички други формации са лидери в своите групи.

С времето школата на Ботев Враца ще се превърне във водеща у нас. Но не това е нещото, което искам да разкажа. По-скоро тези няколко реда са като въведение в същинската тема. А тя е за лоялността на младите футболисти.

Изключително съм щастлив да споделя, че днес едно дете ни отказа да дойде в Ботев Враца, въпреки по-добрите условия, които му предложихме. Става дума за добър играч от конкурентен клуб. Момчето благодари за вниманието, но предпочете да остане лоялно към съотборниците си. И ако все още го искаме да се обадим след края на сезона.

Няма да му напиша името, за да не му създам проблеми. Но все пак исках да напиша тази статия, защото има надежда. Занимавайки се с футбол по-често съм виждал некоректни младежи – такива, които за 50 лв. повече си сменят клуба. Които си отиват, без да ти кажат в очите, че имат по-добро предложение…или просто не ги кефи да са в твоя клуб. Хубаво е, че все още има и мъжки момчета, които ценят приятелстовото в съблекалнята и емблемата на клуба, която защитават.

Който сменя отбора при първата трудност, първото битово неудобство или за 50 лв. повече няма да стигне много далеч. Такава е логиката на футбола.  Абсолютно все едно е дали си на  15 години или на 25.

 

 

 

Аз съм Денислав Георгиев

През годините съм се занимавал с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт. младежки политики и бранд журналистика. Обичам да чета. Днес съм изпълнителен директор на Ботев Враца с акцент развитието на младите таланти в школата на клуба. В свободното си време консултирам млади футболисти в първите им стъпки като професионалисти. Баща съм на две деца 🙂

януари 18th, 2017 by

.