Китайската мечта във футбола

Най-интересният мач днес е между отборите на Иран и Китай. Световна квалификация, която ще отговори на един много важен въпрос. Какво става с китайския футбол след толкова шум, който местните клубове вдигат напоследък.

asia-wc

Ситуацията е следната – на китайците им е много трудно да се класират на световен футболен форум във всички възрасти. За това започнаха амбициозна програма, която цели за няколко десетилетия да станат световни шампиони. Преди това обаче трябва да започнат да класират и юношеските си формации.

В този ред на мисли мъжкият национален отбор все още не е топ приоритет, но надеждите винаги са живи. Днес китайците гостуват на Иран и ако не спечелят, губят всякакви шансове за класиране. Ако победят остават в играта. Иран  е един от най-стабилните тимове на континента и мисията изглежда почти невъзможна.

Иначе цифрите свързани с китайския футбол са стряскащи. Извън трансферите. Целта е до 2020 г. 50 млн. души в страната да играят футбол, 6000 стадиона и игрища ще бъдат построени или реновирани, а в близките 10 години ще бъдат изградени общо 50 000 училища за футбол. Въпрос на време е да им се получи 🙂

В най-лошия случай ще се класират за световното през 2030 г., за когато са си поставили цел да бъдат домакини.

Аз съм Денислав Георгиев

През годините съм се занимавал с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт. младежки политики и бранд журналистика. Обичам да чета. Днес съм изпълнителен директор на Ботев Враца с акцент развитието на младите таланти в школата на клуба. В свободното си време консултирам млади футболисти в първите им стъпки като професионалисти. Баща съм на две деца 🙂

март 28th, 2017 by

.