Рецепта за треньори

Сложен е треньорският занаят. Понякога успехът и провалът се делят от няколко секунди, миг липса на концентрация или едно гениално решение. И треньорът винаги е този, който пръв е виновен. Не само в България.

Съществува един феномен обаче, който дори специалистите трудно могат да обяснят. Защо някои треньори получават много по-голямо доверие и толерантност от други? От една страна имаме Сър Алекс и Арсен Венгер, които получиха десетилетия. Имаме и такива като Роналд Куман, Клаудио Раниери, та дори и Веско Великов, които загубиха работата си само броени месеци след като постигнаха значителни успехи.

Да разгледаме треньорския пейзаж в България. Не съм 100% убеден, че статистиката ми е напълно акуратна, но достатъчно добре показва няколко тенденции.

В професионалния ни футбол в момента има 30 тима с 30 старши треньора. От тях само 10 са започнали работа в настоящия си клуб преди 01.01.2017 г. Двама от топ 10 карат втори сезон в Първа лига – Николай Киров от Ботев Пд и Стамен Белчев от ЦСКА. Киров е единственият от тези 10, който е спечелил нещо – Купата на България. Значи Стамен Белчев е треньорът с най-голямо доверие в елита. От топ 10 в елита са и спечелилите промоция с Етър Станислав Генчев и Костадин Ангелов с Витоша.

Най-интересното е, че 5 от 10-те треньори с най-дълги действащи договори са поели тимовете си във В група. Абсолютният шампион е Георги Иванов – Геша, който води Черноморец Балчик от лятото на 2014 г. Три сезона в Трета лига и сега вече във Втора. Същите са показателите на Владимир Димитров от Струмска Слава. На трето място е Костадин Ангелов във Витоша Бистрица от лятото на 2015 г. Той има две промоции през изминалите два сезона и от Трета лига стигна до елита.

От Трета лига през 2015 г. започва походът и на Стоян Димитров с Марица, а през лятото на 2016 г. на Живко Желев и Литекс.

В топ 10 има двама наставници, които карат втори сезон във Втора лига, но и двамата поеха тимовете в движение в края на 2016 г. През октомври Никола Спасов отиде в Царско село, а месец по-късно Сашо Ангелов пое Ботев Враца.

Да обобщим – 10-те треньори с най-дълги действащи договори в професионалния футбол у нас имат общо 26 сезона в настоящите си клубове. От тези 26 сезона – 6 са в Първа лига, 10 във Втора лига и 10 в Трета лига. Спечелили са общо 1 купа на България, но пък имат цели 7 промоции в по-горна група.

Ако съм треньор в България най-разумно би било да започна от Трета лига, в клуб с умерени амбиции и финансова стабилност, да изградя доверие с президента/спонсора, да се надявам на малко късмет и апетитът да дойде с яденето. Всъщност най-важното е доверието между треньор и ръководство. То поема трусовете на съпътстващите всяко футболно начинание провали. И се закалява с постигането на цели – макар и по-малки като промоция от Трета във Втора лига.

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

ноември 23rd, 2017 by

.