Коя е най-силната футболна школа в България?

Наясно съм, че няма обективен отговор на този въпрос. И всеки аргумент, който приложа може да бъде оборен с друг контрааргумент. Най-лесно е да пресметнем колко от играещите в момента професионален футбол момчета са рожба на всяка от школите. Само че тук идва друг въпрос – кой създава един футболист?

Родният му клуб, който го селектира и започва да го учи на първите стъпки във футбола, или съответната водеща школа, която го привлича на 14-15 години и го доразвива?Наясно съм, че няма обективен отговор на този въпрос. И всеки аргумент, който приложа може да бъде оборен с друг контрааргумент. Най-лесно е да пресметнем колко от играещите в момента професионален футбол момчета са рожба на всяка от школите.

Само че тук идва друг въпрос – кой създава един футболист? Родният му клуб, който го селектира и започва да го учи на първите стъпки във футбола, или съответната водеща школа, която го привлича на 14-15 години и го доразвива?

Няма как да изчисля приноса на всеки клуб в изграждането на отделните играчи и да сумирам някаква финална стоойност. Това до голяма степен зависи и от треньора, който е работил с даден играч и дали той не се е преместил в друг клуб.

За това реших да прибегна до по-опростен изследователски модел. Да събера, обработя и анализирам наличната информация. Извадих всички публични данни за мачовете и класиранията в елитните U17 и U19 групи от 2012 до 2018 г. Какво се е случило през последните 6 сезона в двете групи?

1. Кои клубове са неизменни участници в двете групи през този период?

Левски, ЦСКА, Славия, Ботев Пд и Черно море

2. Кои школи са излъчили поне веднъж шампионски отбор през тези сезони?

Лудогорец (4), Литекс и Славия (2), Ботев Пд, ЦСКА и Септември/ДИТ (1).

3. Кои школи имат поне един медал в този период?

Левски и Черно море (4)

4. Как изглежда топ 10 на школите, по спечелени точки в двете групи от 2012 до края на миналия сезон?

1 Левски 701

2 Ботев ПД 648

3 Лудогорец 637

4 ЦСКА 634

5 Черно море 626

6 Славия 589

7 Литекс 481

8 Берое 476

9 Септември 425

10 Пирин 342

5. Кои са топ школите към днешна дата, тъй като много от успешните в даден период футболни академии в момента са далеч от най-добрите си дни. Като пример можем да дадем Литекс, който пренасочи ресурсите си към ЦСКА-София, Чавдар Етрополе вече няма отбори в елитните групи, както и Черноморец, Видима-Раковски, Верея, Локомотив Сф и др. Според точките, спечелени в двете елитни групи и с поне един отбор представящ клуба на елитно ниво класирането изглежда така:

1 Левски

2 Ботев ПД

3 Лудогорец

4 ЦСКА

5 Черно море

6 Славия

7 Берое

8 Септември

9 Пирин

10 Локо ПД

11 Монтана

12 Дунав

13 Нефтохимик

14 Ботев ВР

15 Марек

16 Сливен

6. От тази година се въвежда още една елитна национална група – U15. Ако селектираме само школите, които имат точки в двете елитни групи, през идния сезон ще имат поне един представител в тях и ще играят в U15 (което е изключително важен фактор за бъдещето), подредбата е следната:

1 Левски

2 Ботев ПД

3 Лудогорец

4 ЦСКА

5 Черно море

6 Славия

7 Берое

8 Септември

9 Локо ПД

10 Ботев ВР

 

Това е снимката към днешна дата. Остават много любопитни въпроси, които скоро ще намерят отговори. Дали набиращите сила частни школи ще влязат в „елита“ и ще разбият доминиращата среда на 6-7 клуба?

Дали същите тези школи ще посегнат към мъжкия футбол. Бургаският „Звезденбург“ май е знак, че отговорът ще е положителен?

Ще съумее ли БФС да канализира енергията, която новите клубове, а и някои възродени стари, допринасят за развитието на детския футбол?

Ще се променят ли правилата за привличане на таланти от една водеща школа в друга или през няколко месеца всеки ще може да посяга към всяко дете, което му се прииска?

Ще се променят ли форматите на елитните групи?

Аз съм Денислав Георгиев

Баща съм на две деца. Приятел на всеки, който е готов да гради въпреки обстоятелствата. Съвети давам само на тези, които ги поискат. Занимавал съм се с дигитален маркетинг, спортен мениджмънт, младежки политики, бранд журналистика и развиване на публични взаимоотношения и репутация. Обичам да чета. От края на 2015 г. съм изпълнителен директор на Ботев Враца.

август 26th, 2018 by

.